Z dniem 1 stycznia br. weszła w życie ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej. Zgodnie z jej treścią stawka podatku akcyzowego na cydry i perry o zawartości alkoholu do 5% wynosi 97zł za hektolitr.
Ustalenie odrębnej stawki akcyzy przyczyni się do rozwoju produkcji niskoalkoholowych wyrobów winiarskich w Polsce. Zgodnie z obecnie panującymi trendami światowymi również i w Polsce obserwuje się zainteresowanie tego typu wyrobami. Krajowe zakłady winiarskie są w pełni przygotowane do podjęcia produkcji wysokiej jakości napojów niskoalkoholowych jak cydr i perry. Posiadają odpowiednie wyposażenie techniczne, wykwalifikowaną kadrę oraz doskonałe zaplecze surowcowe. Polskie jabłka oraz inne owoce za względu na swą jakość są wysoko cenione na świecie. Jesteśmy przekonani, że możliwość produkcji cydrów i perry otworzy przed polskimi zakładami winiarskimi nowe perspektywy.
Tresć ustawy znajdą Państwow bazie aktów prawnych, dostępnej po zalogowaniu dla członków PRW.