Poprzednie edycje konkursów

O konkursie

Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich jest organizowany od 1991 r. przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa. Adresowany jest do wszystkich producentów win, miodów pitnych, wyrobów winiarskich, a także importerów wspomnianych trunków.

Inicjatywa takiej formuły konkursowej ma wsparcie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od kilku lat obejmuje honorowy patronat nad Konkursem. Wśród jurorów Konkursu zasiadają niezależni eksperci, sommelierzy, pracownicy naukowi oraz przedstawiciele mediów.

Ocena nadesłanych prób odbywa się ściśle według warunków podanych w Regulaminie konkursowym zatwierdzanym przez Prezydium Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa.

W każdej grupie asortymentowej nadawany jest jeden medal złoty, srebrny i brązowy. Wyrób, który uzyska najwyższą ocenę punktową zostanie dodatkowo wyróżniony nagrodą Grand Prix. Wyroby nagrodzone mają możliwość oznakowania specjalnie opracowanymi znaczkami medalowymi, które można zamówić za pośrednictwem KRWiM.

Konkursy winiarskie organizowane są przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa już od dziewiętnastu lat i mają duży wpływ na podniesienie jakości produktów winiarskich.

Z każdym rokiem jakość zgłaszanych wyrobów jest wyższa, obserwuje się też znaczny postęp w estetyce opakowań. Dlatego też zachęcamy wszystkie firmy, którym zależy na jakości produkowanych wyrobów i na dodarciu do konsumentów z tą informacją do wzięcia udziału w naszym Konkursie. Zapraszamy serdecznie konsumentów, miłośników wina do zapoznania się z wynikami naszych konkursów. Jesteśmy przekonani, że będą one cenną wskazówką przy wyborze dobrych trunków.

Grand Prix 2011 dla miodu pitnego Dwójniak Grunwaldzki firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina”

dwojniakmalyW dniach 12-13 maja br. odbyła się jubileuszowa, dwudziesta już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, zorganizowana przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a gospodarzem była firma Centrum Wina – czołowy krajowy importer i dystrybutor win wysokogatunkowych (tzw. fine wines).

Oficjalne wyniki konkursu oraz protokół z obrad jury ogłoszone zostały 17 czerwca br. w czasie Walnego Zgromadzenia KRWiM w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Uroczystej gali wręczenia nagród towarzyszyła konferencja prasowa połączona z degustacją nagrodzonych trunków.

Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich to ważne wydarzenie w branży winiarskiej, cieszące się od lat uznaniem i ogromnym zainteresowaniem. W tym roku swoje produkty nominowało 12 przedsiębiorstw – producentów i importerów win, miodów pitnych i wyrobów winiarskich. Osiemdziesiąt osiem zgłoszonych produktów rywalizowało w 15-tu kategoriach, m.in. wina owocowe, wina owocowe aromatyzowane, „polskie wina”, miody pitne, wina gronowe spokojne, wina gronowe musujące.

Komisja sędziowska, składająca się z niezależnych ekspertów winiarskich, sommelierów, technologów i profesorów akademickich, podzielona została na dwa zespoły oceniające kierowane przez Edmunda Kośnika, przewodniczącego KRWiM. Jury brało pod uwagę klarowność, barwę, aromat i smak zakodowanych prób. Gwarancją absolutnej rzetelności i wiarygodności wyników była anonimowość testowanych produktów. Komisja, posługując się 5-punktową skalą, wyróżniła najlepsze wyroby, przyznając złote, srebrne i brązowe medale w poszczególnych kategoriach. Najwyższą ocenę spośród wszystkich zgłoszonych produktów, a tym samym Nagrodę Grand Prix 2011 zdobył miód pitny Dwójniak Grunwaldzki firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki.

Wyniki XX Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich

Wyniki poprzednich edycji konkursu

Zapraszamy do zapoznania się z wynikami Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich w poprzednich latach:

2011
2010
2009
2008