XXI Walne Zgromadzenie, króre odbyło się dn. 21 września w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi miało charakter roboczy i uczestniczyli w nim jedynie członkowie Rady. Efektem obrad jest między innymi oficjalne przyjęcie nowej nazwy: „Polska Rada Winiarstwa”, a wraz z nią nowego logo. Zmiany te są elementem prac nad wizerunkiem organizacji, która jednocząc branżę już 21 lat postawiła przed sobą nowe cele i wyzwania.
Po Walnym Zgromadzeniu zorganizowana została konferencja prasowa, w której udział wzięło liczne grono dziennikarzy, przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz inni zaproszeni goście.
Pierwszym punktem programu była prezentacja Wiceprzewodniczącej PRW Anny Kalinowskiej, dotycząca historii branży winiarskiej w Polsce. P. Kalinowska podkreśliła rolę naszej organizacji jako reprezentanta interesów producentów i dystrybutorów wyrobów winiarskich wobec władz ustawodawczych. Zwróciła uwagę na bariery ograniczające przedsiębiorstwa winiarskie jak i stereotypy, z którymi walkę PRW postawiła przed sobą jako priorytetowe zadanie.
Kolejnym etapem konferencji była dyskusja panelowa, w której udział wzięli prezesi największych krajowych firm winiarskich: Grzegorz Bartol, (Bartex- Bartol Sp. J.), Jacek Jantoń (Jantoń S.A. Sp. K.), Tomasz Jurczyk (TIM S.A.) oraz Robert Ogór (Ambra S.A.) oraz p. dyr. Dorota Krzyżanowska Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Cenny głos zabrał również p. Krzysztof Potocki (Naczelnik Wydziału Wyrobów Winiarskich, Napojów Spirytusowych i Rejestracji Producentów Wyrobów Akcyzowych MRiRW). Dyskusja toczyła się wokół problemów i wyzwań stojących przed branżą oraz roli państwa w ułatwieniu przedsiębiorcom dostosowania się do zmian rynku. W ostatnich latach obserwujemy bowiem znaczą zmianę profilu konsumpcji wyrobów alkoholowych. W tym aspekcie podkreślono rolę nowoczesnej ustawy winiarskiej, która wyodrębnia nowe rodzaje wyrobów winiarskich, otwierając przed producentami nowe możliwości.
Branża bardzo pozytywnie przyjęła projekt ustawy okołobudżetowej wyodrębniający nową stawkę akcyzy na cydry i perry o zawartości alkoholu do 5% wynoszącą 97zł za hektolitr. Ten krok Ministerstwa Finansów ułatwi produkcję niskoalkoholowych wyrobów fermentowanych – bardzo cenionych w krajach Europy jak Belgia, Francja, Wielka Brytania i Hiszpania, a zupełnie niepopularnych w naszym kraju mimo, że jesteśmy największym producentem jabłek w Europie. Winiarze zgłosili potrzebę zniesienia regulacji nie istniejących poza Polską w innych krajach Europejskich, a niezwykle utrudniających funkcjonowanie przedsiębiorstw. Są nimi, między innymi, obowiązek oznaczania wyrobów winiarskich znakami akcyzy oraz rozliczania ubytków produkcyjnych.
Na koniec odbyła się degustacja prowadzona przez czterokrotnego Mistrza Polski Sommelierów Tomasz Koleckiego – Majewicza. Uczestnicy mieli możliwość podsumować konferencję kosztując wina i miody pitne wprowadzane na rynek przez członków PRW.